Pe piata externa, preturile sint de doua ori mai mari decit la noi. Pentru posibilii clienti autohtoni nu ramine aproape nimic. Preturile practicate in Romania pentru produsele ecologice sint cu cel mult 40% mai mari decit ale celor conventionale. Dar se ajunge la cazuri in care magazinele se inchid din lipsa de marfa. Pe de alta parte, Romania importa masiv mincare proasta.
Per total, balanta comerciala iese in pierdere la capitolul alimente.
Pentru ca strainii se dau in vint dupa produsele bio din tara noastra, romanii care doresc sa manince sanatos trebuie sa se abtina. Cererea interna de marfuri ecologice este de cinci ori mai mare decit oferta, in ciuda preturilor mai mari.
Pina de curind refuzate de romani din cauza preturilor mari, produsele ecologice au inceput sa fie la mare cautare si pe piata autohtona. Rafturile magazinelor sint insa cam sarace intrucit cea mai mare parte din productia interna merge la export. „Cererile de pe piata interna depasesc de aproximativ cinci ori oferta.
Spre exemplu, la Sibiu exista un magazin care comercializeaza produse bio, infiintat de un producator roman, care tine deschis doar doua zile pe saptamina, pentru ca nu are suficienta marfa. Situatia este asemanatoare si in supermarketuri, unde cererea este mai mare ca oferta", sustine Ion Toncea, presedintele Federatiei de Agricultura Ecologica din Romania.
Piata externa este de doua ori mai profitabila
Pe piata autohtona activeaza peste 150 de producatori de marfuri ecologice, care realizeaza din ce in ce mai multa marfa. De asemenea, suprafetele de teren cultivate cu astfel de plante au crescut simtitor de la un an la altul. Rezultatele nu se vad insa si in rafturile magazinelor romanesti. Motivul? Producatorii autohtoni s-au orientat catre orizonturi mai profitabile: pietele externe.
„Afara, pr