Fostul ilegalist se numeste Serge Moscovici si a ajuns la Paris unul dintre cei mai de seama savanti ai Europei, intemeietor al psihologiei sociale. Fiul sau, Pierre Moscovici, intocmeste rapoartele de care depinde in buna masura integrarea europeana a Romaniei.
Persecutat de Antonescu si de comunisti, Moscovici-tatal refuza sa vorbeasca romaneste si nu a dorit niciodata sa-si revada tara de origine. A ramas un aspru critic al realitatilor romanesti, dupa cum rezulta dintr-o carte de dialoguri cu un profesor iesean.
Moscovici-fiul e la fel de critic in declaratiile sale despre Romania, dar isi ascunde diplomatic eventuala mostenire: „Eu sint un prieten al Romaniei, dar un prieten exigent".
Serge Moscovici a trait un sfert din viata in Romania, dar refuza sa rosteasca macar un cuvint in romaneste. El este tatal raportorului pentru Romania al Parlamentului European.
Pe 13 aprilie, la Bruxelles, europarlamentarii vor decide soarta Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Decizia depinde si de rapoartele facute de Pierre Moscovici, care contin puternice accente critice. „Eu sint un prieten al Romaniei, rapoartele mele sint prietenesti, dar sint un prieten exigent", si-a exprimat, diplomatic, pozitia Pierre Moscovici, la inceputul acestei luni.
Opiniile sale par a fi in acelasi ton cu ale tatalui, reputat savant francez in domeniul psihologiei sociale, care in 1947 a fost silit sa paraseasca Romania.
Ajuns acum la virsta de 80 de ani, Serge Moscovici a refuzat sa mai vina vreodata in Romania. Pe buna dreptate, spun cei care ii cunosc povestea.
Destin deturnat de Silviu Brucan
De origine evreu, tatal raportorului european a avut o adolescenta marcata de politica antisemita a guvernului Antonescu, fiind dat afara din liceu si trimis in lagar de munca. In replica, a int