Agentia de evaluare financiara Moody's avertizeaza, in raportul anual privind Romania, asupra riscurilor de supraincalzire a economiei din cauza creditului in valuta si a scumpirii abrupte a activelor in conditiile sporirii importurilor.
"Ritmul rapid de crestere a creditului neguvernamental, in special cel in valuta, scumpirea abrupta a activelor si adancirea deficitului de cont curent creeaza un anumit nivel de ingrijorare", a afirmat vicepresedintele Moody's, Nina Ramondelli, autorul raportului.
Analistul a aratat ca un element care complica si mai mult situatia este decizia de a trece de la utilizarea cursului de schimb ca ancora antiinflationista la tintirea directa a inflatiei in cursul acestui an. Schimbarea de politica monetara va avea loc in aceeasi perioada in care va fi liberalizat complet contul de capital, pentru a permite accesul nerezidentilor la depozite in lei. "Adancirea integrarii comerciale, financiare si institutionale cu UE va mari capacitatea Romaniei de a face fata unor eventuale fluxuri de capital destabilizatoare. Avansul in procesul de aderare este o dovada clara a realizarilor in domeniul intaririi institutiilor politice si economice", a spus Ramondelli.
Ea a mentionat, insa, ca UE si-a rezervat dreptul de a recurge la clauze de salvgardare pentru aderarea Romaniei si Bulgariei, care ar putea duce la amanarea cu un an a integrarii, practica neadoptata in cazul primului val de state candidate.
Importurile, supapa consumului
"Importurile au fost supapa prin care a fost acoperita cresterea cererii, astfel incat deficitul de cont curent a crescut semnificativ, pana la circa 8% din PIB la sfarsitul anului 2004.
Dar intrarile de capital au fost suficiente pentru a satisface cererea de valuta a tarii, asa ca rezervele valutare oficiale au crescut la 14,7 miliarde de dolari la finele anului 2004,