Benzina, electricitatea, aparatele foto, masinile si bijuteriile din aur sint doar citeva dintre "posesoarele" de accize marite incepind cu 1 aprilie. Potrivit ministrului finantelor, Ionut Popescu, acestea vor creste in medie cu 5%. In urma scumpirilor prevazute in noul Cod Fiscal, executivul se asteapta sa colecteze peste 16.000 miliarde lei.
Noua varianta a Codului Fiscal a fost aprobata ieri in sedinta de guvern prin ordonanta de urgenta si va intra in vigoare la inceputul lunii viitoare, conform unui calendar prestabilit. Cele mai importante modificari ale Codului Fiscal sint cresterile de impozite directe si de accize.
Noi impozite de la 1 mai
Impozitele pe cistigurile obtinute din tranzactii imobiliare, din operatiuni pe piata de capital si din dobinzi bancare vor fi, de la 1 mai, de 10%. Din prima zi a anului viitor, nivelul acestora va fi de 16a. In ce priveste accizele, majorarea se va prelungi pina in 2011.
"Fata de majorarile de accize care erau programate initial pentru 1 iulie, am inclus incepind cu 1 aprilie 2005 o majorare de 13,5%, deoarece bugetul pe anul acesta luase in calcul un curs al euro de 42.000 lei, iar accizele sint calculate in euro, dar platite in lei", a declarat ministrul finantelor, Ionut Popescu.
Acesta a mai anuntat ca, incepind cu 1 iulie, vor fi introduse accize si la utilitati.
Ionut Popescu a declarat ieri ca anul acesta nu va mai exista o alta interventie pe Codul Fiscal, dar ca se are in vedere o reducere cu 10% a contributiilor la asigurarile sociale, lucru care se va intimpla cel mai probabil anul viitor.
Accize pentru masini de mic litraj
Pina acum, autoturismele de litraj mic au fost scutite de accize, insa noul Cod Fiscal stabileste pentru masinile cu capacitate cilindrica sub 1600 cmc, accize de 1a. Acest nivel este valabil in cazul