Perioada 1980-1984 cand Generalul-locotenent Nicolae Plesita s-a aflat in fruntea Centrului de Informatii Externe (CIE) a fost stropita cu sange. Spionajul ceausist incepuse sa-si revina dupa socul defectarii lui Ion Mihai Pacepa din 1978, care devastase toate serviciile secrete comuniste. Ceausescu fusese umilit si voia razbunare.
Securitatea a reactionat ca o haita hamesita, percutand la vendeta comandata de Nicolae Ceausescu (numit, in diferite rapoarte referitoare la fapte criminale ale Securitatii, "Arhitectul-sef" sau "Indrumatorul Principal"). Din diferite surse (DIE, CIE, SIE, agentii de spionaj occidentale, dar si ex-comuniste etc.
) rezulta ca pentru fostul dictator "Europa Libera" devenise tinta unei furii patologice. Aducerea lui Plesita la conducerea CIE era un semnal ca Nicolae Ceausescu dorea mult mai mult decat barbara agresiune cu scop "preventiv" a Monicai Lovinescu in 1977.
Intr-un interviu acordat lui Carlos Alejandro Alfaro in septembrie 2002 (interviu reprodus si de "Ziua") fostul general DIE Ion Mihai Pacepa afirma ca decizia de a defecta a fost luata imediat dupa ce "la 22 iulie 1978 Ceausescu mi-a ordonat sa organizez asasinarea lui Noel Bernard, directorul programului romanesc de la Radio Europa Libera, care de ani de zile il infuria cu comentariile sale".
Din documente rezulta ca Plesita a fost direct implicat in operatiuni ori, prin legitimarea functiei de sef al spionajului, e greu de imaginat ca ar fi putut sa nu se afle in spatele unor actiuni vizand asasinarea unor angajati ai "Europei Libere" si culminand cu tentativa aruncarii in aer, la Munchen, a Departamentului romanesc al acestui post de radio in 21 februarie 1981, la ora 21 si 47 de
minute.
"Europa Libera" a fost considerata un obiectiv ce trebuia tinut sub presiune sau chiar distrus pentru ca identifica intr