Dupa o saptamana de la izbucnirea scandalului "Spaga suedeza", presa scandinava dezvaluie primul nume implicat in acest caz, in baza informatiilor stranse de la anchetatori, de la persoanele audiate si de la parlamentarii suedezi. Numele fostului ministru al industriei, Dan Ioan Popescu, a fost asociat cu acordarea unor contracte firmei ABB de catre statul roman, prin compania Transelectrica.
Potrivit presei suedeze, contractele de sute de milioane de dolari au fost facute pe "comisioane grase", respectiv prin "clasica metoda romaneasca a spagii". Acuzatia este extrem de grava, in conditiile in care Peter Fallenius, fostul director al diviziunii romanesti a ABB, sustine ca a mituit inalti oficiali romani.
Ba, mai mult, demnitarii suedezi, audiati, ieri, in Parlamentul de la Stockholm, sustin ca stiau de spagi si ca banii dati au fost rulati prin conturile unei firme off-shore, special infiintata in acest scop.
Discutiile purtate de Dan Ioan Popescu cu omologul sau suedez, pentru acele contracte, vin in totala contradictie cu declaratiile fostului ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, potrivit caruia negocierile pentru stingerea datoriei statului roman catre Suedia nu au implicat nici o firma, ci s-au purtat la nivel oficial, intre guverne.
Am incercat, ieri, toata ziua, sa-l contactam pe Dan Ioan Popescu, dar acesta nu a raspus la telefonul mobil, in ciuda mesajelor lasate in casuta vocala.
Presa suedeza: Contracte, prin Transelectrica, intre ABB si statul roman, obtinute prin spagi
Cotidianul regional suedez "Ludvika Nza Tidning" sustine ca Afacerea ABB a fost "nasita" de ministrul suedez de atunci al comertului si economiei, Leif Pagrotskz, si de omologul sau roman de la acea data, Dan Ioan Popescu.
Ca urmare a intelegerii dintre cei doi, concernul ABB si subsidiarele sale au primi