E la modă din secolul XIX, iar anul 2005 îi aparţine. Denimul este folosit ca material de bază pentru panataloni, geci, bluze, şepci, pantofi sau genţi. Pantalonii sunt cu talie joasă sau înaltă, strâmţi sau evazaţi, cu pietre sau paiete. Moda jeanşilor prespălaţi rămâne de bază, dar orice culoare este permisă, la fel ca şi orice combinaţie de culori. Decisive sunt accesoriile, de la flori brodate, la imprimeuri ingenioase.
Geaca de jeans, ieşită din magazine pentru câţiva ani, a revenit în forţă, cu modele noi, de la pardesie la geci scurte, şic, care să se asorteze perfect cu orice ţinută, fie sport sau elegantă. Pentru că da, şi jeansul poate fi elegant, dacă este asortat cu o camaşă şi un sacou nepretenţios.
Genţile din jeans, de diverse mărimi, la fel de accesorizate ca şi pantalonii, sunt pe primul loc în topul verii. Pentru liceu sau o plimbare prin oraş, genţile sunt perfect în ton cu vara. Dacă vreţi să vă asortaţi geanta cu încălţămintea, puteţi opta pentru tenişi din jeans, dar şi saboţi eleganţi, cu talpă ortopedică. Stilului sport i se mai potriveşte şi şepcuţa, neapărat imprimată haios. Pentru o plimbare în centru, pălăriuţele din jeans sunt alegerea perfectă. Şi dacă va îndoiţi că jeansul este un material comod, atunci vă recomandăm un top de blugi, mulat şi combinat cu dantelă sau fundiţe. Concluzia nu poate fi decât una: felicitări lui Levi Strauss pentru aşa o inovaţie!
Laura IONESCU
Istorie de blugi
Numele de jeans provine de la un tip de material fabricat pentru prima oară în Europa. Materialul, jean, este numit după marinarii din Genova, Italia, care purtau haine din această stofă. Noţiunea denim vine tot din Europa, de la oraşul francez Nimes. Odată cu dezvoltarea producţiei de bumbac, denimul a devenit 100% bumbac, vopsit de obicei cu indigo, o plantă tradiţională indiană. În 1853, Leob Strauss s-a mutat în San F