Cei care vor sa devina doctori invata mai intii sa fie comercianti si abia apoi sa trateze bolnavi. Asta pentru ca, la primul examen dificil din anul I, trebuie sa faca rost de un craniu uman. Preturile sint destul de mari pentru buzunarele unora dintre ei, mergind pina la 60 de euro pentru un craniu "in stare buna de functionare".
Multi dintre "furnizori" sint tot studenti la Medicina, care au trecut insa de acest examen. Altii se descurca si din cimitire desi, oficial, administratorii nici nu vor sa auda de asa "afaceri".
Examenul la Anatomie din anul I de Medicina este considerat prima proba de foc a studentului. Asta si pentru ca, la acest examen, viitorii medici trebuie sa cunoasca extrem de bine structura corpului omenesc. Craniul e una dintre cele mai complicate parti anatomice din organism. In interiorul sau se afla creierul, dar si segmente ale organelor de simt (ochiul, urechea, mucoasa olfactiva).
Craniul ca mostenire de familie. Nu toti studentii insa pot sa studieze in detaliu aceste aspecte din lipsa "materialului didactic". "Sint foarte putine cranii pentru 800 de studenti, dar fiecare se descurca cum poate. Si eu am avut un craniu cind eram student, dar am fost norocos pentru ca l-am mostenit din familie, impreuna cu alte carti de medicina.
Acum sint foarte scumpe, iar bursele atit de mici. Nici acasa nu le putem da craniile pentru ca sint foarte greu de procurat. In plus, se sparg si se pierd usor. Ar fi prea complicat, iar noi primim putine cadavre pe care le putem folosi pentru studiu", spune prof. dr. Alexandru Ispas din cadrul Facultatii de Medicina Bucuresti.
Cranii in stare mai proasta - 2.000.000 de lei. Carmen Baldovin, studenta in anul V la Facultatea de Medicina, isi aminteste cu groaza de examenul de anatomie din primul an: "Cel mai greu a fost sa fac rost de craniu. Era 50 de dolari unul. Ar