Dr. Harald Alexandrescu
Dr. Harald Alexandrescu, cel care coordoneaza de mai bine de 20 de ani Observatorul Astronomic Municipal "Amiral Vasile Urseanu", isi aminteste despre cum a ajuns inocenta "ora de vara" un simbol al comunismului si ne recomanda ce minuni putem urmari pe cer in urmatoarea perioada.
Jurnalul National: De cand a fost introdusa in Romania trecerea la "ora oficiala"?
Harald Alexandrescu: In anul 1875, un inginer canadian a propus instituirea Conventiei fuselor orare. Uniunea astronomica internationala a aprobat-o in 1890. De atunci este valabila si in Romania. Potrivit Conventiei, Pamantul este impartit in 24 de fuse. Ora legala a fiecarui fus este cea data de meridianul sau central.
In acest sistem, toate ceasornicele din lume indica, la un anumit moment, acelasi minut si aceeasi secunda. Trecerea de la un fus la altul se efectueaza prin adaugarea sau scaderea unei ore intregi.
Masurarea timpului se face dupa Meridianul Greenwich, din Marea Britanie, sensul pozitiv fiind indreptat spre Est. Se disting astfel orele Europei Occidentale, ale Europei Centrale si ale Europei Orientale. Aceasta din urma este si ora legala a tarii noastre.
In ce an a adoptat tara noastra ora de vara?
Harald Alexandrescu: In 1979, prin decret prezidential, s-a instituit ora de vara. Intamplator, decizia a fost urmata la numai doua saptamani de alt decret de-al lui Ceausescu, acela cu circulatia masinilor pare si impare, in functie de zi.
Din cauza asta, imediat dupa Revolutie au fost foarte multe voci care au cerut sa se renunte la ora de vara, pentru ca... este o masura luata de Ceausescu.
O stangacie, bineinteles, pentru ca ora de vara a fost adoptata atunci in toata Europa, n-a fost nici pe departe ideea lui Ceausescu. In 1997 s-a schimbat textul decretului initial, cand revenirea la ceea