- isi aminteste Tudor Marin, un speolog care a descoperit cascada cea mai adanca din Papua Noua Guinee Tudor Marin a participat, in Papua Noua Guinee, la una dintre cele mai mari expeditii speologice din lume. Impreuna cu alte 22 de persoane, Tudor Marin a trait in jungla o luna si jumatate in conditii de izolare totala, dar a putut, astfel, sa cunoasca viata din Papua. Si asta la doar 30 de ani.
- Cum ai fost ales sa participi la expeditie?
- Federatia Franceza de Speologie a trimis o invitatie Federatiei din Romania, in baza unui parteneriat care exista intre cele doua foruri. Eu am fost nominalizat alaturi de alti trei invitati straini, pentru ca am mai lucrat cu ei, ma cunosteau si aveam un anumit grad de omogenitate impreuna. Pana la urma, am fost singurul care nu eram francez. Ceilalti nu au putut onora invitatia.
- Ce ai facut in Papua Noua Guinee?
- Am explorat peste 11 kilometri de noi galerii de pestera, le-am topografiat si am ajuns la cascada subterana cea mai adanca, aflata la minus 100 de metri. De asemenea, am explorat cea mai lunga pestera din masivul Bairaman, lunga de peste cinci kilometri si am facut prima coborare de canion in acest masiv. A fost destul de dificil, pentru ca am avut de-a face cu o vale adanca si cu pereti ingusti, cu cascade si cu o diferenta de nivel de 800 de metri. La capatul canionului, exista o cascada de peste 200 de metri cadere de apa. in ultimele zile ale expeditiei, am descoperit o pestera cu picturi rupestre si cu fragmente de oase umane, care se pare ca sunt cele mai vechi relicve descoperite in aceasta tara. Expeditia a avut si o latura umanitara. Din banii grupului si din banii nostri personali am platit toate taxele, rechizitele si un profesor pentru ca micutii din satul Maito sa inceapa scoala. Am continuat lucrul pentru programul "Apa pentru Maito", prin care se doreste captarea si amen