Paragrafele din strategie privind reformarea PNA au fost respinse in bloc, desi insusi procurorul general Ilie Botos a criticat ineficienta acestui organism, fapt care l-a iritat pe procurorul PNA Gheorghe Suhan.
Apoi au criticat poate cea mai buna propunere din strategie: posibilitatea unui procuror de a se adresa Justitiei atunci cind seful sau intervine abuziv in ancheta.
In replica, Monica Macovei le-a reprosat membrilor CSM ca tot ceea ce ii intereseaza sint banii pentru salarii si sediul Consiliului, in timp ce reformele din sistem sint aminate la nesfirsit.
Dupa care s-a dezlantuit: „Voi, sefii, sa nu mai luati dosarele si sa le mutati de la un procuror la altul dupa cum va vine. Rolul procurorului ca acuzator este egal cu cel al avocatului ca aparator.
De 15 ani, voi tot vreti sa va pastrati puterile pe care le-ati avut si tot trageti sa fiti egali cu judecatorii. Nu este normal, procurorii reprezinta Executivul". Mai sensibil din fire, un procuror din CSM, Cristian Deliorga, n-a mai suportat atitea reprosuri si, rosu de furie, a parasit sedinta.
Ieri s-a desfasurat prima confruntare deschisa intre ministrul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii. Tensiunile din sistem, alimentate si de raportul Freedom House, au explodat.
In prima parte a sedintei, membrii CSM au inceput sa demonteze punct cu punct strategia anticoruptie, legindu-se chiar si de virgule si mici greseli de exprimare.
Paragrafele privind reformarea PNA aproape ca au fost respinse in bloc, desi insusi procurorul general Ilie Botos a criticat ineficienta PNA, fapt care l-a iritat pe procurorul PNA Gheorghe Suhan.
Apoi au inceput sa critice poate cea mai buna propunere din strategie: posibilitatea unui procuror de a se adresa Justitiei atunci cind seful sau intervine abuziv in ancheta. Aceasta pr