Victor Ciutacu
"Suntem in grafic, iar angajamentele sunt respectate. Vom face mai putin discurs politic si mai multa actiune", a anuntat, la intoarcerea de la Bruxelles, facand referire la semnarea Tratatului de aderare la UE, premierul Tarcineanu.
Ca prin minune, cu doar cateva ore inaintea sosirii primului-ministru, parca pentru a arata ca faptele bat vorbele, echipa neobositei Monica Macovei postase, pe site-ul Ministerului Justitiei, in vederea dezbaterii, un proiect de strategie nationala anticoruptie pentru perioada 2005-2007.
Scoaterea acestui iepuras din palaria de magician a ministrului Justitiei nu e deloc intamplatoarea. Alianta D.A. s-a impus in alegerile generale promovand un violent discurs anticoruptie.
Insusi presedintele Basescu a definit acest flagel, dupa instalarea sa la Cotroceni, ca o amenintare la adresa sigurantei nationale, trasand astfel una dintre prioritatile Guvernului Tariceanu.
Mai mult decat atat, Romania este restanta, intre altele, in drumul sau catre UE, taman la intarirea capacitatii institutionale de lupta impotriva coruptiei, fapt subliniat cu fermitate in cursul oricarei intalniri intre politicienii romani si oficialii europeni. Transparency International defineste, de pilda, coruptia drept "cel mai serios obstacol in calea aderarii Romaniei la UE".
Stare de fapt consemnata si confirmata, de altfel, si in cursul recentei vizite la Bruxelles a sefului Executivului de la Bucuresti.
Ca Guvernul, prin unul dintre cei mai importanti vectori de imagine din componenta sa, in speta ministerul condus de Monica Macovei, s-a repliat si a reactionat rapid reprezinta in sine un fapt laudabil. La fel cum e de salutat incercarea de transparentizare (macar partiala) a acestui demers, ca urmare a supunerii proiectului dezbaterii publice.
Nu in ultimul rand, bune si