Nici ca-l puteam ocoli pe Pacala, devenit simbol al romanilor. Pornind de la personajul lui Ion Creanga, regizorul Geo Saizescu a realizat o ecranizare de zile mari. Dupa 33 de ani, istoria se repeta, caci, atentie!, "Pacala se intoarce".
de SIMONA ECOVOIU CU TRANZITIA IN SPINARE Sebastian Papaiani a indurat multe la filmarile pentru celebra comedie care a isterizat Romania Pacala are un stil aparent prostesc de a replica. Dar numai prost nu este! Face pe tampul pentru a deruta, pentru a-ti pune nervii la-ncercare. Pentru a va face cunostinta cu stilul amuzantului personaj, reproducem un scurt dialog dintre Pacala si un negustor: "Un negustor, umbland prin mai multe sate si orase, ca sa cumpere grau, papusoi si altele, intr-o zi ajunse la un pod si cand era sa treaca, vazu un om care se odihnea acolo: acesta era Pacala. Negustorul, voind sa afle ceva de la el, ca orice negustor, se apropie de dansul si-l intreba: "De unde esti, mai crestine? Ia, din sat de la noi, raspunse Pacala. Din care sat de la voi? Iaca de acolo, tocmai de sub acel mal, aratand negustorului cu mana spre un deal. Bine, dar ce sat e acela? Eu nu-l stiu. Ei! Cum sa nu-l stii; e satul nostru, si eu de acolo vin. Nu asa, mai prostule. Eu te-ntreb: acel sat pe a cui mosie este si cum ii botezat? Doamne! daâ nu stii ca mosiile sunt boieresti si asta-i a cuconului nostru, ce sede la Bucuresti? Iar satu-l boteaza popa intr-o caldarusa cu apa, cum ii scrie lui in carti. Negustorul, privindu-l lung, zise in sine: Ma, aista-i chiar Pacala". Da, aista-i Pacala al nostru!, care l-a inspirat pe unul dintre cei mai mari regizori romani, Geo Saizescu.
CENZURA. Comunistii fanatici n-au privit cu ochi buni ideea regizorului de a realiza acest film. Iar cei care se ocupau de cenzura in cinematografie au cam stat pe ganduri daca sa dea OK-ul, caci acest Pacala nu parea catusi de putin un per