•Fabrica de zahar din localitate nu mai are nici o sansa de a contracta sfecla de zahar din judetul Iasi in acest an •Repornita de curand, SC Danubiana Roman SA a incheiat cu iesenii precontracte pentru mai bine de 50 la suta din culturile de sfecla de zahar
Pentru fabrica de zahar din Pascani, devenita din Nectar SA Interwoods SRL, se anunta vremuri grele in acest an. Din suprafata de aproximativ 1.800 de hectare de teren agricol cultivate cu sfecla de zahar, SC Danubiana Roman SA a incheiat precontracte cu agricultorii, pentru o suprafata de 1.050 de hectare pana in acest moment. "Danubiana a facut precontracte pentru o suprafata de o mie de hectare cultivate cu sfecla de zahar. Anul trecut, fabrica din Roman nu a primit sfecla de zahar, insa a prelucrat zahar brut", a declarat ieri Neculai Olaru, directorul interimar al Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Suprafata ramasa disponibila pentru fabrica de zahar din Pascani nu ii da sanse de a rezista nici macar doua saptamani, pentru ca nu ar avea ce procesa. In aceste conditii, ceea ce nu a reusit sa fructifice, ca oportunitate, unitatea ieseana anul trecut, reuseste fabrica din Roman in acest an. Peste 2.000 de tone de zahar din recolta anului trecut au riscat sa fie pierdute. Disperarea muncitorilor de la fosta SC Nectar SA Pascani a degenerat in amenintari cu greva foamei. In tot acest timp, reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale au facut presiuni pentru solutionarea situatiei de la Nectar SA, fara insa a acorda un sprijin financiar in vederea repornirii fabricii.
Speranta
Cum fabrica din Pascani a ramas anul trecut ultima speranta, se pare ca agricultorii nu mai doresc sa repete drama din 2004, cand 20 mii tone de sfecla de zahar au riscat sa fie compromise. Ultima speranta pentru cele peste 50 de mii de producator