In hipertensiune parca toti sunt academicieni, orice vecina si orice cumatru se cred in stare sa te povatuiasca daca ai tensiune mare.
de FLORIN CONDURATEANU PULSUL MEDICINEI Zic sfatuitorii de trei lei ca tensiunea oscilanta este mai periculoasa decat tensiunea mare si constanta. Nici vorba sa fie asa, profesor doctor Daniela Bartos, sefa Sectiei de medicina interna de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, spune ca tensiunea oscilanta - ba mai mare, ba mai ponderata - este o prima faza a hipertensiunii, mai spoi boala hipertensiva evolueaza devenind constanta, dar la valori mari. Tratamentul medicamentos al hipertensiunii contine medicamente diuretice, medicamente betablocante, statine impotriva depunerii colesterolului etc. Dar medicatia trebuie sa fie adaptata la situatia fiecarui bolnav. De altfel, in clipa actuala, de la debutul tratamentului medicina asociaza 2-3 medicamente hipotensoare.
In stabilirea strategiei de tratare a hipertensiunii trebuie luata in considerare si varsta pacientului. Varstnicul nu mai resimte acea sete de lichide pe care o are omul tanar. Vartsnicul are o hipertensiune de tip sistolic, adica maxima lui va inregistra valori mai mari, in timp ce tensiunea minima va fi mai putin crescuta. In cazul varstnicului, hipertensiunea trebuie micsorata in pasi mici, tensiunea nu trebuie redusa brutal, brusc, cu multe medicamente. In cazul varstnicilor e necesar sa se aiba in vedere tensiunea ortostatica, tensiunea in pozitie verticala, daca ea se scade brusc cu medicamente rau alese, batranul poate cadea, poate lesina. Dat fiind faptul ca tratamentul hipertensiunii se intinde pe o foarte lunga perioada, de fapt toata viata, medicul trebuie sa aleaga acele medicamente mai ieftine, fiindca pensia romanului este mica, desi casa de asigurari suporta o parte din compensarea medicamentelor.
In hipertensiune parca toti s