A fost mai intai medicament, apoi conservant, ca mai apoi sa se statorniceasca in bucatarie drept condiment. Este folosit de atata vreme, incat in mai toate limbile europene se cheama "oregano".
de CRISTINA ANDREEA CATANA LACOM. Oregano poate fi folosit chiar si in cantitati mari O data cu mancarurile specific mediteraneene au intrat la noi pe piata o multime de condimente, despre care inainte abia auzisem. Unul dintre ele este oregano. Este o planta mediteraneana utilizata in special in bucataria italiana si in cea greceasca. In antichitate, din frunze de oregano se faceau cataplasme pentru tratarea durerilor musculare si a problemelor stomacale. Italienii il folosesc si astazi ca un puternic afrodiziac. O ruda apropiata a oregano este sovarful, originar din Asia Mica, dar gustul lui difera foarte mult de cel al condimentului mediteranean.
ETIMOLOGIE. Tradus din limba greaca, "oregano" inseamna "deliciu de la munte" si asta pentru ca acesta planta se dezvolta cel mai bine pe sol stancos. In norvegiana are sensul de "menta de munte". Acesta traducere este considerata gresita de specialisti. Pentru ca este o planta foarte veche, denumirea de "oregano" s-a pastrat in majoritatea limbilor europene. Dintre toate speciile de oregano, cel mai aromat este cel care creste pe meleagurile mexicane. Acest lucru se intampla pentru ca procentajul de uleiuri esentiale este de 3,4%, fata de cele 2% continute de speciile care cresc in zona mediteraneana.
Pentru a cumpara oregano de cea mai buna calitate trebuie sa va asigurati ca frunzele au culoarea verde - de la nuantele cele mai deschise, pana la cele mai inchise. De obicei este indicat sa se mentioneze pe eticheta ambalajului si tara de provenienta.
MEDICINA. Grecii antici foloseau oregano drept conservant pentru carne. In secolul V i.Hr., Hipocrate recomanda consumul de oregano ca tratament p