Relatiile comerciale dintre Romania si Germania sunt monitorizate de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (CCIRG). Infiintata in august 2002, CCIRG are in prezent aproximativ 300 de membri. Principala sarcina este de a promova Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania si Germania.
In acest scop, CCIRG se preocupa de cautarea de parteneri de afaceri si distributie, ofera firmelor interesate consultanta in domeniul juridic, al legislatiei vamale si a celei legate de taxe si impozite, organizeaza preselectii de personal calificat pentru aceste firme. Totodata realizeaza periodic studii de piata si concepte de marketing, menite sa vina in sprijinul companiilor care doresc sa intre pe piata romaneasca sau pe cea germana.
Potrivit datelor furnizate de CCIRG, in prezent, pe piata romaneasca exista peste 10.000 de societati cu participare de capital german. Initial, oamenii de afaceri germani au fost atrasi de industria de pielarie, de cea textila si de industria de prelucrare a lemnului.
O data cu modificarile existente in mediul de afaceri din Romania, nemtii s-au simtit din ce in ce mai atrasi de domenii precum comert, energie, petrochimie, prelucrarea metalelor. Conform statisticilor oficiale, cele mai multe investitii germane sunt reflectate in industria hoteliera, constructii, informatica, tranzactii imobiliare si transporturi. Directorul general al CCIRG, Dirk Rütze, a declarat ca principala problema cu care se confrunta investitorii germani este faptul ca majoritatea oraselor din Romania nu au atins, inca, standardul european in ceea ce priveste consilierea investitorilor. De asemenea, Romania nu dispune, deocamdata, de programe si institutii care sa asigure o inalta calificare a fortei de munca, necesara pentru a putea folosi tehnologiile moderne introduse de investitori.
Aderarea la UE nu va influenta dinamica schimburil