de DANIELA SONTICA TERAPII ALTERNATIVE
Doctorul Larisa Ionescu Calinesti, medic specialist medicina interna, cu competente in apifitoterapie la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie din Bucuresti, considera necesara o cura depurativa cu plante de sezon. Printre acestea, ideale sunt urzica, urzica moarta si papadia. Concomitent, este bine ca din alimentatie sa nu lipseasca spanacul, stevia si leurda.
"Innoiti-va" sangele! "Urzica stimuleaza toate secretiile digestive endocrine: gastrice, biliare si pancreatice", spune dr. Larisa Ionescu Calinesti. Aceasta planta a fost daruita cu toate vitaminele si, in plus, datorita taninurilor continute, este un bun diuretic, un puternic imunostimulator, fiind indicata in tratamentele cancerelor.
Urzica este eficienta in tratamentul afectiunilor urinare, adenomului de prostata, guta, artroza, acnee si furunculoze. In combinatie cu brusturele este un bun remediu al afectiunilor ginecologice.
Mai putin stiute sunt proprietatile astringente ale urzicii moarte, pe care dr. Larisa Ionescu Calinesti o recomanda in leucoree, vaginite, cervicite, metroragii si in alte afectiuni ginecologice. Pentru aceasta sunt recomandate infuziile de urzica moarta pentru uz intern si extern (spalaturi).
Secretul lui Popeye In desenele animate il vedeam adesea pe Popeye Marinarul cum lua o "doza" de spanac si devenea puternic si plin de viata. Intr-adevar, spanacul este bogat in fier, comparativ cu alte plante. De asemenea, este o sursa de vitamine B si C, de saruri minerale si aminoacizi. Ar fi exagerat sa credem insa ca spanacul poate trata o anemie puternica, deoarece ar trebui consumate kilograme pentru a-i furniza organismului cantitatea necesara de fier si vitamine.
Spanacul este usor laxativ si combate constipatia cronica, la fel ca si stevia si urzicile.
Nu