Solicitantii unui credit agricol vor putea garanta si cu activele viitoare. Acesta este aspectul pozitiv al noii legi a creditului agricol de investitii, aflata pe masa expertilor ministrului Agriculturii. Vestea proasta pentru investitori este ca fondurile disponibile ale ministerului sunt insuficiente, de numai 400-500 de miliarde de lei, aproximativ 10 miliarde de fiecare judet. Potrivit proiectului de lege, aceasta suma insa se va reintregi cu sumele rambursate.
Principala menire a respectivei propuneri legislative este, potrivit oficialilor MAPDR, stimularea transformarii actualelor gospodarii taranesti in ferme familiale. Totodata, colateral, se urmareste imbunatatirea performantei fermelor existente, in sensul finantarii domeniului de procesare a produselor agricole. Creditele sunt adresate tuturor celor interesati, de la simple familii, la asociatii si societati comerciale.
Un alt element pozitiv este faptul ca solicitantul nu va mai fi obligat sa aduca dovada desfasurarii unei activitati economice, prin care sa demonstreze ca poate rambursa respectivul credit, asa cum ii este cerut in prezent de catre toate bancile care acorda credite agricole.
Noutatea pe care o aduce aceasta lege, dincolo de posibilitatea de garantare cu activele viitoare, este aceea ca respectivele garantii nu se vor mai plasa la banci ci direct satului, ca proprietar al fondurilor. Si asta pentru ca actualul Executiv este constient ca nici o banca nu va acceptat garantarea cu activele viitoare. Totusi, fondurile vor fi acordate de catre banci acreditate, care vor avea insa numai rolul de intermediar, intre stat, reprezentat de Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA). Pentru aceasta, institutiile de credit acreditate vor beneficia de un comision. Noua Lege a creditului agricol pentru investitii ar putea si un efect colateral, in sensul determinarii institutiilo