de GEORGETA LICSANDRU MEDICUL DE FAMILIE Asiguratii au dreptul la servicii de asistenta medicala primara, inclusiv asistenta medicala la domiciliu, acordata de medicul de familie pe lista caruia sunt inscrisi. In orarul medicului, pe langa programul de la cabinet, trebuie sa figureze si doua ore de consultatii la domiciliul asiguratilor.
Medicul de familie este obligat sa se deplaseze la domiciliul celor inscrisi pe lista sa in mai multe situatii. Una dintre acestea este pentru urmarirea dezvoltarii psihomotorii a copilului prin examene de bilant la externarea din maternitate si la varsta de o luna. De asemenea, pentru acordarea de asistenta copiilor in varsta de pana la 1 an in caz de boala sau accident, a caror deplasare la cabinet nu este posibila.
"Medicul de familie trebuie sa se prezinte la domiciliul pacientilor in situatiile care nu permit deplasarea la cabinet: urgente medico-chirurgicale (insuficienta cardiaca severa insotita de respiratie greoaie dispnee, edeme masive, ascite, politraumatisme etc.). Medicul trebuie sa se deplaseze pentru orice asigurat, indiferent de varsta, care sufera de afectiuni ale membrelor inferioare", arata doctorul Dragos Grosanu, director adjunct al Directiei de Relatii Publice a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Bolnavii in faza terminala (cancere) beneficiaza de asistenta medicala gratuita la domiciliu. In aceeasi categorie se incadreaza si cei cu alte afectiuni grave, interventii chirurgicale pentru care, la recomandarea medicului de specialitate, nu este permisa deplasarea. Costurile acestor consultatii sunt suportate integral de casa de asigurari.
Atunci cand urgentele medicale se inregistreaza in afara programului medicului, asiguratii pot apela la centrele de permanenta sau la Salvare. "In mediul rural insa nu exista asemenea centre, asiguratii fiind obligati sa solicite