Preşedintele Franţei, Jacques Chirac, s-a contrazis în mod public cu premierul japonez, Junichiro Koizumi, în privinţa reluării exporturilor de arme de provenienţă europeană către China.
Aflat în vizită în Japonia, Chirac a declarat că situaţia internă din China e diferită faţă de cea de acum 16 ani, când autorităţile striveau mişcarea pro-democraţie din piaţa Tien An Men, din 1989: "Condiţiile care justificau embargoul, la acea vreme, sunt diferite de cele de astăzi. Credem că, din motive politice, încetarea embargoului asupra livărilor de arme este una legitimă". Preşedintele Franţei a promis că vor fi făcute toate demersurile ca embargoul să fie ridicat până la sfârşitul lunii iunie, când preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene va trece din mâinile Luxemburgului în cele ale Marii Britanii. Chirac a dat asigurări că vor fi luate toate precauţiile în privinţa exportării unor arme şi tehnologii de vârf.
Premierul japonez, Junichiro Koizumi, a afirmat că ridicarea embargoului ar fi o măsură contraproductivă: "Cred că trebuie să adoptăm o atitudine care nu va provoca tensiuni în regiunea Asiei de sud est". Koizumi a adăugat că în ultimii zece ani cheltuielile militare chineze au crescut substanţial, în timp ce în Japonia, bugetul destinat apărării a înregistrat un declin pe parcursul ultimilor trei ani.
Chirac a replicat imediat, afirmând că, din punctul de vedere al Chinei, ridicarea embargoului nu are atât o semnificaţe militară, cât una de imagine, Beijingul dorind să-şi îmbunăţească astfel imaginea pe plan internaţional. Divizarea dintre Franţa şi Japonia s-a manifestat şi în privinţa proiectului de construire a viitorului reactor experimental, pe care ambele ţări vor să-l găzduiască. Discuţiile dintre cele două părţi s-au încheiat fără să se fi luat vreo decizie definitivă în acest sens.
Ioan BUTIURCĂ
Preşedintele Franţei, Jacq