Bere Mureş a rămas jucătorul cel mai important pe piaţa pro-ducătorilor de bere mureşeni. După ce a investit 5 milioane de euro pentru extindere, Bere Mureş va investi două milioane de euro pentru o linie de îmbuteliere de ultimul tip. Uti-lajul este o comandă specială din Italia şi are o capacitate de 20.000 butelii pe oră, este complet automat şi poate fi manevrat de o singură persoană.
Virgil Mailat (foto), directorul Bere Mureş, a spus că nu-i este deloc teamă de concurenţa pe care o reprezintă companiile multinaţio-nale, deoarece societatea pe care o conduce a cunoscut o ascensiune rapidă tocmai datorită faptului că acţionarii au reinvestit profitul în retehnologizare, ceea ce a dus la creşterea calităţii. Mailat a mai spus că producătorii de bere au cerut Guvernului să introducă accize la vin şi la băuturi răcoritoare. “Şi eu produc răcoritoare, dar mi se pare firesc ca acestea să fie accizate, deoarece aşa este în întreaga lume. Premierul a spus că la vin nu se pot, deocamdată, introduce. În schimb, creşterea accizelor la spirtoase de la 1 aprilie este un lucru bun. Să nu uităm că berea este un aliment, iar consumul de spirtoase este mult mai nociv decât cel de bere. Noi avem vânzări foarte bune în România şi Republica Moldova, iar marile companii nu reprezintă un pericol. Consumul de bere este influenţat doar de starea vremii şi de deciziile Guvernului”, a spus Virgil Mailat.
Pe piaţa berii din România o-perează trei producători mari ex-terni: SAB-Miller, Interbrew şi Brau Union, care au acaparat cea mai mare parte a pieţii de desfacere.
Cu toate acestea, Virgil Mailat spune că nu se poate spune că a-ceştia pot elimina producătorii autohtoni, decât dacă aceştia nu fac investiţii pentru a fi competitivi.
Bere Mureş a atins anul trecut cifra record de un milion de hectolitri de bere, iar în acest an îşi propune să producă 1,2 milioa