Casirom SA Turda, o vaca buna de muls pentru italienii de la Unimetal SpA.(Foto: Ziarul 21 - Turda)
Desi, comparativ cu 2003, Casirom Turda aproape ca si-a dublat cifra de afaceri in 2004, bilantul societatii este mai mult decat dezastruos. Cu alte cuvinte, desi societatea a produs mult mai mult in 2004, vanzandu-si produsele, pierderile s-au amplificat proportional cu cifra de afaceri.
Care ar putea fi explicatia? Din informatiile noastre, exista in cercetare cel putin un dosar penal, care vizeaza actionariatul italian al societatii, acuzat ca obliga societatea sa vanda carbura de siliciu sub pretul pietei. Reprezentantul Unimetal SpA, Paolo Favaretti, neaga aceste acuzatii.
Insa, documente provenite din interiorul societatii demonstreaza contrariul.
Casirom cu pierderi, italienii cu profit
Unimetal SpA este un important dealer de carbura de siliciu. Societatea italiana achizitioneaza carbura de la producator pentru a o revinde apoi clientilor sai.
La Casirom Turda, Unimetal SpA are circa 25% din actiuni, dar prin diverse mijloace a reusit sa detina controlul asupra societatii, impunandu-si un Consiliu de Administratie favorabil. In aceste conditii, au existat pareri conform carora italienii ar fi pus la punct o metoda simpla de tepuire a societatii turdene.
Cu o conducere favorabila, italienii impuneau un pret de vanzare al carburii de siliciu mai mic decat costurile de productie. Practic, italienii cumparau tona de carbura cu circa 360 de euro, in timp ce pe piata internationala o vindeau cu aproape 500 de euro.
In acest timp, costurile de productie ale Casirom, pentru fiecare tona, erau undeva in jurul a 410 euro. Matematic vorbind, la fiecare tona de carbura, Casirom isi trecea in cont o pierdere de