Guvernul a modificat, joi, Codul fiscal, prin introducerea unor noi valori de impozite si accize care vor determina, in acest an, o crestere suplimentara a veniturilor bugetare de 16.000 miliarde lei, a anuntat ministrul Finantelor, Ionut Popescu. El a amintit ca, potrivit ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, impozitele de 10% pentru castigurile obtinute din vanzarea de actiuni si proprietati imobiliare, pe castigurile de pe piata de capital si pe dobanzi vor fi aplicate incepand cu 1 mai 2005 - cu o luna mai tarziu decat era stabilit initial - si vor fi majorate la 16% incepand cu anul viitor.
Conform actului normativ, populatia va plati un impozit de 10% aferent castigului obtinut prin vanzarea, in mai putin de trei ani, a unui spatiu de locuit detinut in proprietate. Ionut Popescu a declarat ca a recurs la aceasta norma pentru a impozita specula de pe piata imobiliara, admitand ca n-a fost vorba de o incercare de combatere a fenomenului. Firmele vor achita, in urma introducerii cotei unice, un impozit de 16% din profitul obtinut prin vanzarea/cesionarea proprietatilor imobiliare, fata de 10% in prezent. Castigul impozabil se va calcula ca diferenta intre pretul de vanzare si o valoare de baza calculata in functie de unul dintre urmatoarele preturi: pretul de achizitie, costul constructiei realizate de contribuabil sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii utilizat de Camera Notarilor Publici (CNP) in circumscriptia careia este situat imobilul.
Dobanzile conturilor curente raman neimpozitate
Veniturile din dobanzi pentru depozitele la vedere si conturile curente vor fi in continuare neimpozabile daca dobanda este mai mica sau egala cu rata medie pe piata interbancara (BUBID). Rata BUBID luata in calcul este cea la o luna, in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul