Euro a avut nevoie de „grija” BNR pentru a se mentine peste nivelul de 3,6 lei. Interventia a avut loc joi cand cursul a urcat de la 3,6201, minimul saptamanii la 3,663, care a reprezentat valoarea maxima. Moneda unica a terminat saptamana la 3,6502, valoare aproape identica cu cea din vinerea precendenta.
Dolarul a crescut cu aproape 3%, cursul mediu urcand de la 2,7413 la 2,8176, dupa ce in urma cu cateva zile el coborase sub 2,7 lei.
Pentru aprilie se asteapta o crestere a leului. Aceasta se va datora atat liberalizarii contului curent, care va permite strainilor sa acceseze depozitele bancare in lei cat si banilor adusi in tara de romanii care muncesc in strainatate cu ocazia Sarbatorilor de Paste, fie catolic, fie ortodox.
Pentru a contracara atractivitatea pietei monetare, BNR si-a mentinut politica agresiva de scadere a dobanzilor. Saptamana trecuta ea a atras de la banci depozite la o luna cu o dobanda minima de 6,99% pe an.
Este foarte probabila continuarea acestui proces, avand in vedere ca guvernatorul BNR doreste in aceasta vara dobanzi maxime de 14% la credite.
Pe pietele internationale euro a scazut de la 1,34 la un minim de 1,2928 dolari, investitorii aratandu-se tot mai atenti cu biletul verde. Scaderea monedei unice s-a datorat majorarii ratei dobanzii de catre Rezerva Federala.
Astfel, in SUA rata de referinta a ajuns la 2,75%, diferentialul fata de cea din euro-zona fiind in acest moment de 0,75 puncte procentuale. Piata a reactionat, de asemenea, negativ la datele slabe publicate in sondajul IFO asupra situatiei din mediul economic german. Euro a avut nevoie de „grija” BNR pentru a se mentine peste nivelul de 3,6 lei. Interventia a avut loc joi cand cursul a urcat de la 3,6201, minimul saptamanii la 3,663, care a reprezentat valoarea maxima. Moneda unica a terminat saptamana la 3,6502, valoare aproape identica