Dusul rece primit de premier saptamana trecuta la Bruxelles pe tema coruptiei l-a determinat pe Tariceanu sa strice week-end-ul colegilor din Executiv, convocand, surprinzator, sambata, o sedinta de Guvern in care s-a analizat Strategia de reforma in Justitie.
Desi la intoarcerea din capitala Belgiei, Tariceanu a catalogat rezultatele vizitei drept pozitive pentru Romania, amendamentul depus de popularul german Markus Ferber, prin care se cerea redeschiderea capitolului Justitie si Afaceri Interne l-a ingrijorat pe premier. De altfel, acesta a recunoscut ca in cele trei luni de cand detine functia de premier s-a intalnit cu diversi sefi de guverne, sefi de state si inalti reprezentanti ai Uniunii Europene la Bruxelles, care s-au declarat preocupati de modul in care Romania va rezolva problema coruptiei.
Institutiile care deschid lista neagra a europarlamentarilor, preluata de premier, sunt PNA si Parchetul General. Intr-un atac dur la adresa conducerilor celor doua institutii, Tariceanu a declarat ieri, la sfarsitul sedintei de Guvern, ca Parchetul General si Parchetul National Anticoruptie (PNA) nu pot fi considerate ca institutii care isi indeplinesc corect datoria, atat timp cat nu prezinta rezultate concrete in cazurile semnalate in repetate randuri privind marea coruptie.
Premierul reia tema pestilor mari
Reluand tema obsedanta, pentru fostul guvern Nastase, a pestilor mari, primul-ministru a solicitat ministrului independent al Justitiei, care beneficiaza de sustinerea politica a Guvernului, sa persevereze in actiunea de combatere a coruptiei, un demers care trebuie sa conduca la rezultate importante, si nu la "maruntisuri, trenarea dosarelor sau explicatii inutile".
"Vad cu ingrijorare cum sistemul incearca sa se autoprotejeze si cum, in continuare, ceea ce inseamna componenta de lupta anticoruptie pare marcata mai d