- Ce s-a intamplat zilele trecute la Adevarul, inlaturarea, pe cale patronala, a grupului editorial concentrat in jurul lui Cristian Tudor Popescu, e un fenomen cu care ar trebui sa ne obisnuim, la care ar trebui sa ne mai asteptam in perioada urmatoare?
- Eu cred ca da. Nu pentru ca s-a pornit cineva cu batul pe presa romana, ci pentru ca acesta este de fapt simptomul unei boli mai vechi si mai acute a jurnalismului din Romania - lipsa unui raport clar, statutar, intre patronat si politica editoriala. La noi nu s-au separat foarte bine apele intre patronat, intre grupul managerial si grupul editorial. Si am avut aceste exemple si la Romania Libera, probabil si la Evenimentul Zilei. Si acolo erau si suspiciunile de interferenta politica, suspiciuni care se pare ca nu au existat in cazul Adevarului.
- Exista in acest moment "baroni de presa"? E piata media dominata de ei?
- Ce pot eu sa va spun este ca nu stim. Din acest punct de vedere, lipsa informatiei in ceea ce priveste cine, ce detine in Romania este chiar mai periculoasa decat existenta acestor baroni de presa. Primul pas care trebuie facut e acela de a afla care este proprietatea de media in Romania. Urmatorul pas este negocierea unor relatii clare intre patronat, intre corpul managerial si cel editorial.
- Cornel Nistorescu vorbea despre procesul de mafiotizare a presei. Se pare ca se inmultesc ziaristii mercenari, cei care mai degraba iau bani pentru ceea ce nu scriu decat pentru ceea ce scriu.
- De practicat stiu ca se practica acest gen de jurnalism, nu stiu in ce masura este un fenomen de masa. Dar stim clar ca exista si am primit plangeri chiar din zona de afaceri - firme importante care au fost supuse unui santaj de presa.
- P.N.A. are acum in vizor editia de Iasi a unui ziar central, de la care o parte din redactori au fost acuzati de santaj. Care e pozitia dumneavoastra