Va vine sa credeti ca in cinci ani vom trai in cea mai competitiva si cea mai bazata pe cunoastere economie din lume? Mie, nu, dar oficialii Uniunii Europene se dau de ceasul mortii sa ne convinga de faptul ca asa e.
Agenda Lisabona este un set de obiective ale Uniunii Europene stabilite in 2000 si care isi propune sa faca din economia Batrinului continent cea mai performanta economie mondiala pina in 2010. Adica, sa invinga SUA in suprematia economica a lumii in cinci ani de aici inainte. Chiar si in scenariul cel mai pesimist cu putinta, Romania va fi parte a Uniunii Europene la sfirsitul acestui deceniu.
Prin urmare, daca Agenda Lisabona izbindeste, tara noastra va face parte dintr-un spatiu european care va bate Statele Unite la capitolul competitivitate si la cel al cercetarii-dezvoltarii, dar si la multe altele. Mai nimeni din tara nu stie de Agenda Lisabona, insa, cu toate acestea, ea exista si, fara sa stim, creeaza ditamai paradoxuri mioritice.
Ambitia europenilor de a-i bate pe americani, ba inca pusa pe hirtie, este privita cu un scepticism din ce in ce mai mare de creierele care isi fac veacul prin Bruxelles, insa, la ora actuala, Agenda Lisabona este, inca, un obiectiv cit se poate de oficial al Comisiei Europene. Prin urmare, vorbim de o chestiune care ar trebui sa intereseze si Romania ca viitor stat membru.
Serios, va dati seama cam ce diferenta exista intre agenda tarii noastre si cea a actualilor membri ai UE? Cum ar fi acum sa facem un program economic pe termen mediu al Romaniei, adica pe cinci ani, de exemplu, sa fie trecut ca obiectiv sa depasim America la intrecerea pe ramura.
Si, eventual, documentul cu pricina sa contina niscai anexe, in care strategii dimboviteni sa dea si solutii privind modul in care s-ar putea petrece minunea asta.
Fantezia de mai sus nu este riguroasa