de VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU GARGANTUA SI PANTAGRUEL Gradinile Palatului Schönbrun pastreaza inca amintirea Imparatesei Sissi Unde-s multi, puterea creste! Nu este o vorba spusa la intamplare, dimpotriva, se potriveste perfect cu diversitatea bucatariei austriece - un amestec gastronomic al influentelor turcesti, elvetiene, germane, unguresti, poloneze si croate.
Oricine ajunge in Austria va ramane uimit de bogatia sortimentelor culinare, puternic condimentate si extrem de gustoase. O masa tipic austriaca include de la doua la sapte feluri de mancare, in functie de ocazie si de oaspetii invitati. Pentru cei care locuiesc aici nimic nu este mai important decat placerile mesei, pe care le savureaza in tihna si relaxare. La Viena, bucataria atinge culmea rafinamentului si a bunului gust. Cine nu a auzit de celebrul Snitel vienez, adoratul austriecilor? Dar nici mancarea cu sos de ghimbir si legume proaspete nu te va lasa indiferent! Iar desertul, jos palaria, o prajitura cu branza dulce si sos de caise caramelizat, cu care va veti incanta papilele gustative.
DIVERSITATE. Daca treceti prin Vorarlberg, specialitatea de baza este Kässpaetzle, combinatie delicioasa de branza, unt, ceapa calita si oua, pe care gospodinele o pregatesc ori de cate ori au ocazia. Si de aici sa poposim putin prin Salzbourg, orasul natal al lui Mozart, de unde nu puteti pleca cu regretul de a nu fi gustat desertul din zahar cu vanilie, extrem de gustos si foarte usor pentru organism.Austriecii sunt mari consumatori de peste si carne, asezonata cu cartofi, unt si branza, iar friptura de gasca lipseste rar de la masa acestora.
AROMA. Datorita regiunilor agricole atat de roditoare, Austria se poate mandri cu eticheta de tara a vinurilor. Aici, pana si cei mai pretentiosi consumatori de vinuri vor fi pe deplin multumiti, iar aroma si diversitatea sortimentelor i