Gruparea serviciilor secrete din Romania intr-o singura structura - Comunitatea de Informatii - incepe sa prinda contur. Deocamdata insa exista viziuni diferite la nivelul fiecarui serviciu, dar si la nivelul Parlamentului.
In prezent, in Romania exista o paleta extrem de larga a serviciilor secrete. Pe langa Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe, au atributii in domeniu Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
De asemenea, in Romania exista servicii departamentale cu atributii in domeniu in cadrul Ministerului Justitiei, Ministerului Apararii Nationale sau Ministerului Administratiei si Internelor. Toate aceste servicii, autoritati publice si structuri informative departamentale urmeaza sa fie grupate in Comunitatea de Informatii.
Potrivit unor surse parlamentare, una dintre ideile care au provocat deja controverse se refera la subordonarea Comunitatii de Informatii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si, implicit, presedintelui Traian Basescu, care este si seful CSAT.
In acest fel, presedintele isi va subordona si serviciile aflate, in prezent, in subordinea primului ministru, cum ar fi serviciul de informatii al Armatei. Deja o asemenea idee a provocat disensiuni intre liberali si democrati.
Pe de alta parte, potrivit surselor citate, presedintele Traian Basescu intentioneaza ca in legea privind Comunitatea de Informatii sa introduca un paragraf potrivit caruia CSAT este organismul care avizeaza proiectele de buget ale institutiilor componente. Ulterior, proiectele de buget vor urma traseul actual - si anume avizarea de catre Guvern si ulterior de catre Parlament.
Insa introducerea unei asemenea prevederi va oferi presedintelui Traian Basescu puteri sporite. Si la ora actuala Traian Basescu a anuntat ca sprijina solicitarea SRI de mar