Presedintele Basescu a plecat in secret in Irak, unde a anuntat ca Romania nu va parasi aceasta tara "decit atunci cind va fi democratie". Potrivit unui sondaj CURS, 55% dintre romani nu sint de acord cu prezenta militara in tara fostului dictator Saddam Hussein.
Furtuna din desertul irakian a ridicat in pozitie de lupta suvita lui Basescu. Luind exemplele lui Bush, Berlusconi si Nastase, presedintele Romaniei a dat o fuga in zona de conflict intr-un gest cu mare potential de imagine.
Peste aura de mister si senzational a vizitei si in contrast cu declaratia belicoasa a lui Basescu, a picat o cercetare sociologica a CURS: mai mult de jumatate dintre romani resping ideea participarii militare a Romaniei in Irak. Dintre aliatii ½deli ai SUA, Polonia, Bulgaria si, destul de vag, Italia au vorbit despre o eventuala decizie privind retragerea trupelor.
ProcedInd asemenea modelelor sale politice Bush si Berlusconi, dar si ca adversarul sau Adrian Nastase, presedintele Basescu a dorit sa dea o lovitura de imagine plecind in Irak intr-o deplasare mentinuta secreta pina la transmiterea informatiilor oficiale. Potrivit informatiilor oficiale, ziua de duminica a fost destinata Irakului, iar cea de ieri unei stationari la trupele din Afganistan.
Basescu a ciocnit oua cu militari in avanpremiera Pastelui, i-a decorat pe unii dintre ei, a daruit fiecaruia cite un briceag cu inscriptia "Irak 2005" si "Oferit de Presedintele Romaniei", si le-a daruit si o icoana, totul pe un model consacrat de Bush.
Presedintele american a mers in Irak anul trecut de Thanksgiving inainte de alegerile prezidentiale, insotit de un curcan, animal care se maninca in mod traditional la aceasta sarbatoare.
Element de negociere in politica externa
Basescu a anuntat in fata militarilor ca "Romania nu se va retrage din Irak dec