Tinta de inflatie stabilita de autoritatile romane pentru acest an la 7% este pusa in pericol de anuntatele cresteri de preturi la energia electrica, termica si gaze naturale.
Mai mult, apreciaza specialistii Grupului de Economie Aplicata (GEA), din cauza scumpirii utilitatilor, toate intreprinderile din industria prelucratoare au de suferit, pierderile inregistrate de fiecare agent economic in parte variind in functie de ponderea costurilor cu utilitatile in pretul final al produsului.
GEA a efectuat la cererea UGIR 1903 si a Uniunii Nationale a Patronatelor (UNPR) o evaluare a impactului pe care il va avea modificarea preturilor la utilitati asupra firmelor romanesti.
"Cele mai afectate de scumpirea utilitatilor vor fi societatile din industria prelucratoare: chimie si fibre sintetice, metalurgie si siderurgie, materiale de constructii, sticla, mijloace de transport sau constructii de masini", se arata in studiul efectuat.
Deja in industria materialelor de constructii se prognozeaza scumpiri de 5% pina la 10%, ca efect direct al cresterii preturilor la utilitati. Cel mai putin afectate de scumpiri vor fi comunicatiile, sectoarele financiar bancar, dar si agricultura sau serviciile.
Singurele societati care vor inregistra cresteri ale valorii adaugate sint cele din industria energiei electrice, termice ori gazelor naturale, adica beneficiarele scumpirilor.
Specialistii Grupului de Economie Aplicata sint de parere ca societatile din sectorul energetic ar putea deveni chiar mai atractive pentru investitorii straini o data cu cresterea preturilor, mai ales ca sint printre domeniile care au cea mai mare nevoie de retehnologizare.
Tinta de inflatie stabilita de autoritatile romane pentru acest an la 7% este pusa in pericol de anuntatele cresteri de preturi la energia electrica, termica si gaze na