De importanta strategica sunt insa societatile energetice, aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, institutie care a dus pana acum greul privatizarilor, se apropie de finalul existentei.
Greul administrarii procesului de privatizare va fi dus anul acesta de Ministerul Economiei si Comertului. Pana acum, MEC a realizat cea mai valoroasa privatizare, si anume a Societatii Nationale a Petrolului PETROM. Acum a venit randul societatilor energetice.
TRANSFER DE PROPRIETATE. Experienta acumulata la privatizarile filialelor Banat si Dobrogea, respectiv Moldova si Oltenia, va inlesni procesul pentru vanzarea celorlalte 4 sucursale ale Electrica. Atractivitatea la privatizare depinde de potentialul afacerii fiecarei filiale.
Pana la 11 aprilie, Electrica Dobrogea si Electrica Banat vor putea trece in proprietatea grupului italian Enel, care si-a adjudecat pachetele lor majoritare de actiuni, in iulie 2004, pentru 112 milioane de euro. Intarzierea provine din clarificarea regimului de concesionare a serviciului public de distributie.
In 4 si 5 aprilie se vor semna si contractele de privatizare a filialelor Electrica Moldova si Electrica Oltenia cu firmele E.ON Germania, respectiv CEZ Cehia, iar transferul de proprietate se va produce pana la sfarsitul lunii iunie. Ca si in cazul celor dintai filiale vandute, se negociaza un pret pentru cate un pachet de 24,62% din actiuni si o majorare de capital cu pana la 51%.
Electrica Oltenia opereaza in judetele Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea, are un capital social de 4.651 miliarde de lei si 1,36 milioane de clienti. Vinde anual 6.800 GWh si profitul brut preliminar pe 2004 este de 880 de miliarde de lei. Electrica Moldova, cu un capital social de 4.312 miliarde de lei, vinde 4. @N_P