În timp ce elevii se bucură de vacanţa de primăvară, Ministerul Educaţiei le pregăteşte o surpriză pentru viitorul an şcolar: cursurile începe mai devreme iar vacanţele vor fi mai scurte.
Anul şcolar 2005-2006 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Structura pe semestre este următoarea: cursurile semestrului I vor începe în 12 septembrie, iar vacanţa de Crăciun va debuta vineri, 23 decembrie, urmând ca semestrul I să se reia pe 8 ianuarie. În perioada 31 octombrie – 6 noiembrie 2005 clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa intersemestrială începe din 4 februarie, iar al doilea semestru va debuta luni, 13 februarie. Vacanţa de primăvară va fi între 15 şi 24 aprilie, iar cursurile din semestrul II se vor încheia pe 16 iunie 2006. Vacanţa de vară pentru anul şcolar viitor este programată între 17 iunie şi 31 august. Zilele de 1 decembrie, 24 aprilie 2006 şi 1 mai 2006 sunt zile libere. Elevii claselor a VIII-a vor încheia cursurile în data de vineri, 9 iunie 2006, iar tezele de pe semestrul I al anului şcolar 2005-2006 se vor susţine până la data de 23 decembrie 2005.
Deocamdată aceste schimbări în structura anului şcolar au rămas fără o reacţie în rândul profesorilor, aceştia fiind de părere că se vor adapta. “Singura schimbare e că vacanţele se vor scurta. Sinceră să fiu, am fost în concediu şi nu m-am uitat încă pe site-ul Ministerului Educaţiei să văd ce a apărut. Dar ştiţi cum este, se fac proiecte, propuneri, iar noi vom încerca să ne racordăm la noile cerinţe care sunt mai aproape de sistemul UE”, a declarat Cornelia Ciubucă, director “Gimnaziul Europa”. Conform altor păreri, în sistemul de învăţământ din România ne putem aştepta la multe modificări, având în vedere că în Germania, spre exemplu, reforma încă nu s-a definitivat şi încă se fac propuneri pentru o m