Apropiata liberalizare de cont a inmultit ordinele de vanzare de valuta, joi si vineri ele depasind cererea cu 60 milioane euro, moneda nationala inregistrand in ultimele doua sedinte interbancare o usoara crestere fata de cea unica.
Fara ajutorul BNR, care a intervenit joia trecuta, cursul euro a coborat ieri la 3,6405 fata de 3,6502 lei, vineri. Pentru banca centrala este mai greu sa intervina, avand in vedere ca gradul de acoperire a importurilor a urcat pana la valoarea optima de 6,2 luni.
Dolarul a coborat minim, de la 2,8176 la 2,8174 lei, datorita evolutiei euro si a paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Cum pietele europene au fost inchise, datorita Sarbatorilor de Paste, volumul tranzactiilor a fost redus. Pe pietele asiatice moneda unica a scazut pana la minimul ultimelor sase saptamani de 1,2888 dolari, pentru ca apoi sa revina peste pragul de 1,29, maximul fiind de 1,2953 dolari. Deschiderea pietelor americane a adus o noua scadere pentru euro, paritatea coborand pana la 1,2866 dolari. Reamintim ca aprecierea dolarului a fost declansata de decizia Rezervei Federale americane de a majora, saptamana trecuta, dobanda de referinta de la 2,5 la 2,75%, fata de 2% in euro-zona sau 0%, in Japonia.
Cresterea dolarului ar putea continua, in cazul in care Rezerva Federala va majora din nou dobanda, asa cum a lasat de inteles, pentru a tempera puseele inflationiste. Pana atunci, investitorii asteapta publicarea datelor privind somajul american in martie, care urmeaza sa fie publicate vineri. Analistii prognozeaza o crestere a somajului american de la 5,3% la 5,4%. Apropiata liberalizare de cont a inmultit ordinele de vanzare de valuta, joi si vineri ele depasind cererea cu 60 milioane euro, moneda nationala inregistrand in ultimele doua sedinte interbancare o usoara crestere fata de cea unica.
Fara ajutorul BNR, care a interven