Pentru a putea realiza „turism extrem", un concept de mare succes in Vest, fundatia Ranedo s-a izbit de o constatare dureroasa: ghizii specializati in domeniu lipsesc cu desavarsire. Insa concluzia nu i-a descurajat, decizia fiind de a infiinta o scoala care sa pregatesca specialistii necesari.
Fundatia Ranedo (cea care a organizat in vara lui 2004 Raliul international Tot-Teren Cupa Eurocarpatica) incearca sa implementeze in zona Maramuresului un concept care s-a dovedit de real succes in Vest: turismul extrem (alterneaza turismul cultural cu cel de aventura).
Beneficiind de conditii extrem de prielnice unei astfel de aventuri (relief variat, zone pitoresti, obiective turistice deosebite), Maramuresul istoric are un potential deosebit. Desi s-au elaborat cateva programe extrem de interesante, acestea nu puteau fi puse in practica din lipsa unui personal specializat. Asa a luat nastere ideea scolii de turism.
Cursurile, ale caror diplome sunt recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii si de Ministerul Turismului (pentru exercitarea meseriei in turismul intern si international), vor incepe in luna aprilie si vor avea costuri intre 150 si 350 de euro in functie de complexitatea uneia dintre cele 14 specializari: manager in activitatea de turism, director agentie de turism, administrator turism,
director de hotel sau restaurant, agent turism (tour operator), ghid local sau national de turism, receptoner, camerista etc. Toate diplomele obtinute sunt recunoscute in Uniunea Europeana.
"Un turist ce merge in Maramuresul istoric sta o saptamana la o pensiune, mananca bucate traditionale, vede o gospodarie autentic taraneasca, dar apoi, restul sejurului se plictiseste, nu are cu ce sa-si ocupe timpul. Ar fi ideal daca ar exista ghizi profesionisti, sa se poata organiza circuite turistice de real interes.
@N_P