Efectul mediatic al calatoriei lui Traian Basescu a fost diminuat, iar intrebarea privind opinia romanilor in legatura cu prezenta militara in Irak din sondajul CURS, dat publicitatii tot luni, a capatat o alta dimensiune.
Din fapt divers cotidian, pierdut in multimea informatiilor, luni, 28 martie, Irakul s-a transformat intr-un subiect romanesc. Nici nu aterizase presedintele dupa scurtele vizite in Irak si Afganistan, ca stirea privind rapirea a trei jurnalisti romani in Bagdad a socat opinia publica.
Reporterul special Prima TV Marie-Jeanne Ion, cameramanul Sorin-Dumitru Miscoci de la acelasi post de televiziune si Ovidiu Ohanesian de la „Romania libera", precum si ghidul lor irakian au fost rapiti de persoane neidentificate, iar dramatismul momentului a fost amplificat de convorbirea telefonica dintre ziarista si colegii sai de la Bucuresti, care deveneau astfel martorii in direct ai
evenimentului. Efectul mediatic al calatoriei lui Traian Basescu a fost diminuat, iar intrebarea privind opinia romanilor in legatura cu prezenta militara in Irak din sondajul CURS, dat publicitatii tot luni, a capatat o alta dimensiune.
Desi cei mai multi rapitori din Irak urmaresc scopuri economice (plata unor rascumparari) si doar o mica parte dintre rapiri sint comise din motive politice de grupari de insurgenti, violenta cotidiana si imprevizibilul unor astfel de actiuni au crescut tensiunea la maximum.
Rapirea celor trei jurnalisti romani va readuce in atentia publicului romanesc tema irakiana, mai degraba ocultata in mediile de informare romanesti dupa interventia militara aliata din martie-aprilie 2003 si transferata politicii de stat, in spatele usilor inchise. Intr-o tara in care, in ultimii doi ani, au fost rapite intre 1.000 si 5.
000 de persoane, dintre care aproximativ 150 de straini, orice devine p