ISPH, Energy Holding si italienii de la ESPE au cumparat 18 microhidrocentrale, pentru care statul a primit, in total, 243 de miliarde de lei. Ei sint primii producatori privati de electricitate hidro din Romania.
In total, sint de vinzare peste 300 de astfel de centrale. Avantajul este ca distribuitorii sint obligati sa preia energia produsa la pret reglementat. Despre privatizarea sectorului energetic s-a vorbit mult.
S-a vorbit insa aproape exclusiv despre vinzarea distributiei, sectorul unde exista si rezultate: doua dintre cele opt societati Electrica au fost deja vindute, alte doua sint pe cale sa fie trecute in proprietate privata, iar in cazul alteia, Electrica Muntenia Sud, deja se vorbeste despre intentii de preluare din partea mai multor companii straine.
Despre privatizarea producatorilor de energie s-a vorbit mai putin, si cu, o singura exceptie nu s-a vindut nimic.
Vinzarea CET Midia catre Rompetrol, singura entitate termo care s-ar fi privatizat, nu este inca perfectata, dupa cum a spus chiar boss-ul Rompetrol, Dinu Patriciu. Exceptia o reprezinta microhidrocentralele.
Potrivit datelor furnizate de Hidroelectrica, au fost vindute pina acum 18 astfel de microhidrocentrale, grupate in patru bazine hidrografice. Astfel, putem spune ca exista si in Romania societati private care detin capacitati hidroenergetice de productie a energiei electrice.
Cine sint cumparatorii
Toate tranzactiile au fost perfectate in 2004. Compania italiana ESPE SRL a cumparat un grup de cinci centrale in bazinul riului Firiza, in Maramures, pe care a oferit 13,73 miliarde de lei. ESPE si-a asumat un program de investitii in reabilitarea centralelor in valoare de 1,2 milioane de euro.
Grupul romanesc Energy Holding SRL, in consortiu cu Energy Consult (Elvetia), a cumparat si el cinci centra