Dupa ce liberalizeaza contul de capital si introduce leul greu, BNR va adopta regimul de politica monetara numit „tintirea inflatiei". BNR este a 19-a banca din lume care adopta „tintirea inflatiei".
Din aceasta vara, Banca Nationala a Romaniei va intra in clubul bancilor centrale ale tarilor care aplica regimul monetar de tintire a inflatiei (TI), a anuntat ieri guvernatorul Mugur Isarescu.
Seful bancii centrale a spus la conferinta stiintifica internationala „Inflation Targeting: International Experience and Romania’s Prospects" ca adoptarea regimului de politica monetara a inflatiei TI este cea mai buna optiune pe care o are Romania pentru a-si indeplini obiectivul fundamental de pastrare a stabilitatii preturilor, cel scris in statutul BNR.
Pariul BNR cu opinia publica
BNR va fi cea de-a 19-a banca centrala din lume care adopta tintirea inflatiei ca unul dintre cele mai potrivite cadre pentru politica sa monetara. Obtinerea unei inflatii joase si stabile pe termen lung este principalul scop al TI.
Este destul de dificil de dat o definitie noului regim de politica monetara, insa publicul din Romania va fi din ce in ce mai informat in aceasta privinta.
Pentru ca reusita in tintirea inflatiei presupune un fel de pariu cu publicul Bancii Nationale, miza fiind atingerea unei anumite tinte anuale de inflatie. Regimul de TI presupune «captarea» increderii populatiei in capacitatea BNR de a cistiga pariul.
De aceea, comunicarea este esentiala. Vor fi facute anunturi publice privind inflatia si realizate rapoarte trimestriale pe aceasta tema. Spre exemplu, in anul 2005, BNR va anunta o tinta de inflatie de 7%, cu o «marja de eroare» de plus-minus 1 punct procentual.
Banca centrala va trebui sa utilizeze toate pirghiile de care dispune pentru incadrarea cresterii anuale a preturilo