In mai multe regiuni din tara, printre care se numara Timisoara, Arad, Hunedoara, Buzau, a izbucnit epidemia de rujeola. In zona Bucurestiului nu se inregistreaza inca focare de infectie, dar medicii spun ca rujeola poate aparea si aici.
de STELUTA INDREI INGRIJIRE. Timp de 10-20 de zile, cat este bolnav de pojar, copilul este foarte slabit si trebuie sa stea in pat Rujeola, cunoscuta si sub numele de pojar, este o boala virala foarte contagioasa, care survine prin epidemii, in general, la inceputul primaverii, avertizeaza seful de lucrari Monica Luminos, seful Sectiei de Boli Infectioase - Copii din cadrul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti. "In prezent, in cadrul sectiei sunt internati doi copii cu rujeola, dar nu excludem aparitia altor cazuri."
Cei mai expusi riscurilor de a se imbolnavi de pojar sunt sugarii cu varste cuprinse intre 6 luni si un an, care nu mai sunt imunizati de anticorpii mamei si care nu au fost vaccinati. Si copiii intre 1 si 3 ani prezinta un risc crescut de contaminare, daca nu sunt vaccinati. Pojarul nu este numai o boala a copilariei, si adultii nevaccinati putand face boala. Singura modalitate eficienta de a combate aceasta maladie transmisibila este vaccinul antirujeolic, care se administreaza la varsta de un an. In ultimii ani, medicii au constatat insa o crestere constanta a cazurilor de rujeola, din cauza unei rate de vaccinare prea mici.
SIMPTOME. Perioada de incubatie a rujeolei este de 10 zile inainte de aparitia primelor simptome. "Cu 3 zile inainte de aparitia eruptiei, copilul face febra mare (39°C-40°C), ii curge nasul, ii lacrimeaza ochii, tuseste. Veti constata de asemenea o stare generala proasta, moleseala si lipsa poftei de mancare. Apoi apare eruptia cutanata, manifestata prin pete de un rosu intens", explica medicul primar boli infectioase Monica Luminos. Bubitele a