Mai aproape decit acum o saptamina si totusi inca departe de Europa: asa ar putea fi, sintetic, rezumata pozitia Romaniei in cursa pentru aderare. Dupa ce, miercuri, Comisia pentru politica externa a Parlamentului European a votat in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, inca un obstacol procedural a fost depasit. Dar, pina la aderarea din 1 ianuarie 2007, calea este lunga.
Deja majoritatea favorabila din comisie prefigureaza votul din plenul Parlamentului European, dar, spre deosebire de Bulgaria - care a obtinut 71 de voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere, tara noastra a generat mai mult scepticism: 59 de voturi pentru, 9 abtineri si 2 voturi impotriva.
Parlamentarii europeni pareau insa, cu o saptamina in urma, a se orienta spre un acord conditionat in privinta aderarii Romaniei. Pentru aceasta, parlamentarii europeni par sa agreeze continuarea monitorizarii atenta a Romaniei si dupa 3 aprilie. Datorita alternantei la guvernare, care joaca inca o data in favoarea Romaniei, guvernul beneficiaza de o limitata marja de incredere.
Reformele ramin inca de realizat. Prezenta lui Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, la sedinta extraordinara a guvernului a urmarit sa asigure sprijinul efectiv al UE pentru eforturile de a transforma domeniul cheie al justitiei.
Declaratiile oficialului european au intarit pozitia ministrului justitiei, iar sprijinul reiterat miercuri, 30 martie, de presedintele Traian Basescu a venit oportun pentru a inlatura orice ambiguitate in privinta prioritatii din acest domeniu prioritar.
Pozitia exprimata de seful Delegatiei Comisiei Europene marcheaza o transformare cruciala: pentru prima data un reprezentat al Comisiei Europene exprima opinii favorabile strategiilor de reforma a justitiei, dupa ce, ani la rind, acest capitol a fost