Desi a declarat ca in timpul mineriadei din 1990 se afla in strainatate, drept urmare nu are ce lamuriri sa dea in legatura cu acele evenimente, generalul Victor Athanasie Stanculescu a stat, ieri, trei ore in biroul procurorilor de la Parchetul Militar.
Dupa aproximativ trei ore de audieri, Stanculescu a precizat ca nu poate sa spuna nimic in legatura cu evenimentele din iunie 1990, deoarece era plecat din tara. Generalul a mai adaugat, la iesirea de la audieri, ca urmatoarea sa intalnire cu procurorii va avea loc peste aproximativ doua-trei luni, perioada in care ar vrea sa-si ia concediu.
La inceputul anului trecut, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a constituit o echipa care sa se ocupe de finalizarea dosarelor privind evenimentele din timpul mineriadei din 1990, demers ce a survenit unei intalniri dintre seful Ministerului Public si liderul Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM), Viorel Ene.
Acesta ii solicitase procurorului general sa-l desemneze pe generalul magistrat Dan Voinea, fostul sef al Parchetelor Militare, sa continue cercetarile pe care le-a facut, impreuna cu echipa sa, in acest dosar. AVM a formulat, in 1997, o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chitac, Traian Basescu si a lui Gheorghe Robu, in care ii acuza pe cei noua de "organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie". AVM sustinea ca minerii au "sechestrat, maltratat, schingiuit, violat si ucis".
Ortaci in uniforme MApN
Intr-un raport din februarie 1998 al Parchetului Curtii Supreme de Justitie (actualul Parchet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), citat de Mediafax, se arata ca procurorii militari detin probe ca mineriada din '