Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si-a dat acordul ieri pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007. Este vorba de adoptarea asa-numitului "aviz conform", fara de care Tratatul de aderare nu poate fi semnat.
Parlamentul European se va pronunta pe aceasta tema la 13 aprilie, in sedinta plenara, cu cateva zile inaintea semnarii Tratatului de aderare cu cele doua tari, programata la 25 aprilie.
"Avizul conform" pentru Roma-nia a fost adoptat de comisie cu 59 de voturi pentru, 2 impotriva si 9 abtineri.
Cu o zi inainte, existasera discutii aprinse in legatura cu aderarea Romaniei. Au fost deputati care au cerut amanarea aderarii cu un an, dar rezerva manifestata de cei mai multi se refera la rolul pe care Parla-mentul il va juca, in continuare, in monitorizarea Romaniei.
Ieri, membrii Comisiei au facut un nou apel la statele membre UE si la Comisia Europeana pentru ca Parlamentul sa fie "asociat pe deplin" in procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniune, intre data semnarii tratatelor si aderarea propriu-zisa, la 1 ianuarie 2007.
Ei vor sa fie implicati mai ales in cazul in care clauzele de salvgardare continute in tratatele de aderare vor fi utilizate pentru Bulgaria sau Romania. Potrivit Tratatului de aderare a Romaniei, doar Comisia Europeana poate cere activarea clauzei, dar Parlamentul vrea sa primeasca si el acest drept, ba chiar pe acela de a bloca aderarea. Mai multi parlamentari au amenintat voalat ca, daca nu vor primi dreptul de monitorizare, Parlamentul ar putea vota impotriva pe 13 aprilie.
Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, le-a spus, marti, parlamentarilor ca Executivul UE va tine, intru totul, cont de obiectiile Parlamentului, dupa semnarea Tratatului, dar a adaugat ca nu poate acorda eurodeputatilor prerogative pe care nu le are nici Comisia, anume de a bloca