Preturile apartamentelor din Romania sunt supraevaluate, iar proprietarii au tendinta sa astepte permanent majorarea preturilor pentru a obtine venituri cat mai mari, a declarat, ieri, Adrian Nicolescu, expert evaluator in cadrul companiei Eurisko Consulting.
"In Romania exista, la apartamente si in general la proprietati, o tendinta ca proprietarii sa doreasca sa incheie afacerea vietii lor. Exista o inertie, la vanzare, pentru a obtine cel mai bun pret. (...) Preturile apartamentelor sufera o supraevaluare, date fiind si caracteristicile tehnice, de exemplu instalatiile de apa sau caldura. Nu se constientizeaza ce inseamna sa se sparga o teava intr-un apartament recent zugravit", a spus Nicolescu.
Nu si cele construite inainte de '89
Ionut Bordei, directorul Departamentului de Vanzari Rezidentiale din Eurisko apreciaza, in schimb, ca apartamentele construite inainte de 1989 sunt tranzactionate in prezent la "preturi corecte".
Pe de alta parte, Bordei a explicat ca preturile caselor sau vilelor care se construiesc in prezent vor creste si ca ofertele dezvoltatorilor care construiesc la un pret de 350-400 de euro pe metru patrat au avantajul unui pret de vanzare mai redus, insa vor necesita, in timp, costuri extrem de mari.
Rezidentialele si spatiile industriale, in top pentru inca 3 ani
Segmentul rezidential si cele de spatii industriale si de depozitare vor atrage, in urmatorii 2-3 ani, cele mai importante investitii pe piata imobiliara, dupa ce in ultimii ani atractia principala a investitorilor a vizat constructia de birouri si de retail, potrivit reprezentantilor Eurisko.
"Este o evolutie fireasca, pentru ca dezvoltarea unei piete imobiliare incepe cu venirea in tara a companiilor, dupa care se construiesc birouri pentru firme, apoi spatii rezidentiale pentru angajati, continuand cu spatiile