Fostii membri ai Guvernului vor putea fi urmariti penal si judecati ca orice infractor de drept comun, in cazul in care sunt suspectati ca au savarsit ilegalitati in exercitiul functiei. Deputatii au votat, ieri, noua lege a raspunderii ministeriale, care anuleaza imunitatea penala de care se bucurau inainte fostii ministri.
In forma anterioara, cei care au detinut portofolii ministeriale si sunt suspectati de nereguli pe perioada mandatului puteau fi pusi sub urmarire penala numai dupa ce o comisie speciala de la Cotroceni analiza cazul intr-o prima faza, dosarul fiind apoi trimis la Inalta Curte de Justitie si Casatie. Procedura ramane valabila doar in situatia ministrilor in exercitiu, care, daca sunt acuzati de comiterea unor infractiuni, vor face obiectul unei anchete a comisiei speciale formata din 5 membri numiti pentru un mandat de 3 ani. Competenta acesteia va fi aprobata prin decret al presedintelui. De asemenea, ordonanta mai stabileste ca ministrii sunt obligati sa prezinte situatia privind modul in care au gestionat activitatea ministerului, in termen de 15 zile de la incetarea mandatului. Legea raspunderii ministeriale a fost adoptata cu 169 voturi pentru, 62 impotriva si nici o abtinere.
Pesedistii nu sunt de acord
Singurii parlamentari care s-au opus adoptarii actului normativ au fost pesedistii. Deputatul PSD Victor Ponta a incercat sa argumenteze ca legea Cabinetului Tariceanu este in dezacord cu prevederile europene si ca reprezinta o discriminare a fostilor demnitari. El spus ca nu-l deranjeaza eliminarea imunitatii penale a fostilor ministri, printre care se numara, dar este deranjat de faptul ca astfel se acorda privilegii pentru o categorie de persoane. „Nici actualii, nici fostii ministri nu trebuie sa beneficieze de o procedura speciala sau de privilegii prin prezentarea in fata presedintelui”, a mai spus Ponta