Romania a atras anul trecut peste 50 la suta din volumul investitiilor straine directe (ISD) realizate in statele din sud-estul Europei, se arata intr-un studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), citat de agentia Mediafax.
Cu toate acestea, tara noastra a ramas la un nivel scazut al sumelor investite pe cap de locuitor.
"Anul trecut, valoarea totala a investitiilor straine directe realizate in statele din sud-estul Europei s-a situat la opt miliarde de euro, reprezentand circa cinci la suta din Produsul Intern Brut cumulat al acestor tari", a declarat Marianne Kager, directorul economic al BA-CA. Potrivit acesteia, privatizarea companiei petroliere Petrom si a firmelor de utilitati Electrica Dobrogea si Electrica Banat a avut un rol important in evolutia ISD in Romania.
Pe locul doi in top se situeaza Bulgaria, tara care a absorbit aproape un sfert din totalul ISD realizate anul trecut in regiune, in urma privatizarii celor sapte companii energetice regionale si a societatii nationale de telecomunicatii.
Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Croatia, Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Macedonia si Albania.
Bulgaria, pe primul loc la capitalul pe cap de locuitor
In pofida cresterii inregistrate de tarile prezente in top, nivelul capitalului investit pe cap de locuitor este inca mic, comparativ cu cel inregistrat in noile state membre UE. Astfel, in statele candidate, valoarea ISD pe cap de locuitor a ajuns la 800 euro, comparativ cu 2.200 euro in noile tari membre. La aceasta categorie, Bulgaria ocupa locul I in clasament cu un nivel al ISD de 1.100 euro pe cap de locuitor, in timp ce in Romania valoarea este de doar 700 euro. Raportul BA-CA precizeaza ca in statele din Europa de Sud-Est trebuie continuat procesul de imbunatatire a conditiilor pentru a pastra influxul de capital strain la un nivel ridic