Cu trei luni inainte de anuntata trecere efectiva la politica de tintire directa a inflatiei, Banca Nationala refuza sa dea publicitatii marja de variatie pe care o ia in calcul fata de tinta de 7% pentru sfarsitul anului.
Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu implementarea acestui proiect, s-a multumit ieri sa declare ca anul acesta va fi stabilita o banda de variatie ceva mai larga, fiind vorba de primul an, in care banca centrala are nevoie de exercitiu.
Initial era vorba de un ecart de +/- un punct procentual in jurul tintei de 7%, insa in conditiile largirii benzii de variatie, aceasta ar putea ajunge la 1,5 puncte. Adica inflatia s-ar putea ridica pana la 8,5%, fara ca BNR sa fie acuzata ca a ratat tinta. Popa spune ca o decizie finala asupra largimii benzii de variatie urmeaza a fi luata de Consiliul de Administratie.
In toamna anului trecut, oficialii BNR afirmau ca pana la sfarsitul lui 2004 ar fi urmat sa anunte tinta de inflatie pentru 2005 sub noua forma a unui punct fix central incadrat intr-o banda de variatie, tinta pe care se angajeaza sa o atinga folosind toate instrumentele de care dispune.
Se vede ca evolutiile ulterioare la nivel macroeconomic, determinate inclusiv de reducerile de impozite intrate in vigoare la 1 ianuarie, au cam incurcat socotelile BNR. Astfel, banca centrala se astepta la un puseu inflationist in primul trimestru, pentru ca apoi sa constate ca acesta s-a mutat in trimestrul al doilea, in contextul amanarii unor majorari de tarife la utilitati, combinate cu substantiale cresteri ale accizelor.
Pentru a-si proteja credibilitatea in conditiile incertitudinilor care pot afecta orice prognoza, majoritatea bancilor centrale care folosesc strategii de tintire a inflatiei stabilesc si un ecart de variatie.
Astfel, punctul fix anuntat ca tinta de inflatie este folositor ca ancora pentru