Persoanele care vor contracta, in viitor, o casa prin credit ipotecar prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte nu vor mai beneficia de subventia de 20% care se acorda in prezent. ANL ar putea pierde pozitia privilegiata pe care o detine, in acest moment, pe piata imobiliara si care este constestata de tot mai multi developeri.
O comisie formata la nivelul ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului lucreaza, in prezent, la modificarile statutului Agentiei, astfel incat institutia sa devina un simplu jucator pe piata. „ANL va trebui sa-si schimbe putin strategia pentru ca piata constructiilor este libera, iar concurenta este din ce in ce mai mare.
In acest moment, analizam posibilitatea de a reduce sau elimina subventia de 20% pe care ANL o acorda pentru constructia de case prin credit ipotecar.
Acest lucru trebuie reglementat pentru a respecta principiile concurentei, impuse de Uniunea Europeana", spune Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului.
Situatia in care se afla Agentia Nationala pentru Locuinte da cu siguranta mari batai de cap noii conduceri. Pe de-o parte, a fost sistata, din lipsa fondurilor, constructia a circa 4.000 de locuinte pentru tineri, iar pe de alta parte, situatia juridica a terenurilor si lipsa utilitatilor impiedica continuarea celui mai mare proiect rezidential de dupa revolutie – ansambul Henri Coanda.
Majoritatea proiectelor gestionate de ANL se deruleaza cu incetinitorul. Frenezia cu care au fost deschise in trecut santiere dupa santiere fara sa se tina seama ca institutia nu va avea capacitatea financiara de a le continua, se vede in prezent.
Cel putin citeva sute de persoane ar fi trebuit deja, conform estimarilor initiale, sa-si mobileze casele din Henri Coanda si sa incinga gratarele pentru barbecue