Vizita presedintelui Basescu la soldatii romani din Irak s-a suprapus printr-o dramatica si stranie coincidenta cu disparitia celor trei jurnalisti la Bagdad.
Tot printr-o coincidenta interesanta, un sondaj CURS care continea o intrebare despre prezenta trupelor autohtone in Irak, facut la inceputul lunii martie, este dat publicitatii chiar in ziua intoarcerii lui Traian Basescu din aceasta zona ostila: "Asa cum stiti, de aproape doi ani exista in Irak si militari romani alaturi de militari din alte forte armate avand misiunea de a lupta impotriva
fortelor teroriste si pentru construirea democratiei. Dumneavoastra sunteti sau nu de acord cu prezenta militarilor romani in Irak?". 55 la suta din cei intrebati au declarat ca sunt impotriva, in vreme ce 36 la suta si-au declarat acordul. Cercetarea raspunde intr-un fel preocuparii publice referitoare la noua politica externa lansata de seful statului.
O data cu instalarea sa la Cotroceni, Traian Basescu a renuntat la ambiguitatile traditionale ale diplomatiei autohtone, plasand cu hotarare Romania pe axa Washington-Londra, cu toate avantajele si consecintele care decurg din aceasta strategie.
Mai mult, seful statului a avut curajul sa suplimenteze trupele cu inca 100 de infanteristi pentru Irak, in timp ce Polonia, Ungaria si Bulgaria au anuntat ca-si retrag efectivele.
Printr-o alta coincidenta, fostul ministru de Externe Mircea Geoana se afla in aceeasi perioada la o conferinta internationala in zona, astfel incat, dupa aflarea vestii despre disparitia celor trei jurnalisti, a reusit sa apara la cel mai urmarit post de televiziune in limba araba, Al-Jazira, pentru a vorbi despre aceasta nenorocire.
In acelasi timp, corespondentul Radio Romania Actualitati (RRA) in Irak, citand surse neprecizate, facea intr-o relatare de la fata locului legatura intre vizi