Accidentul de vineri de la Carbid Fox a lăsat urme adânci într-o familie. Un bărbat a murit strivit de o macara în timpul serviciului. Nu este primul accident de acest gen. A mai fost unul la Bucureşti. Mult mai grav. Apoi cel de la Azomureş, soldat cu un mort şi un rănit grav. Poliţia, Procuratura şi ITM-ul au început o anchetă în aceste cazuri.
Dar înainte ca aceste anchete să se finalizeze, toţi formulează concluziile. Morţii sunt de vină. Muncitorii de la Azo au fost vinovaţi pentru că s-a produs o explozie. Macaragiul, cu o experienţă de 30 de ani, e vinovat că s-a rupt un cablu, de care era legat un siloz, şi a murit strivit.
Până la urmă, cei care muncesc sunt şi cei care greşesc. Nu mai contează că au în spate zeci de ani de experienţă sau, mai mult, că utilajele cu care lucrează sunt de pe vremea lui Ceaşcă şi ar fi trebuit de mult casate. În România anului 2007, primul an al aderării, încă mai există "şpăgari" care să rezolve verificarea tehnică a utilajelor doar pe hârtie. Asta pentru că firmele şi societăţile care răspund de lucrări să nu fie nevoite să investească în utilaje noi . Ar costa mult mai mult decât o verificare făcută doar teoretic. Ca mai apoi, după o tragedie ca cea de vineri, să se întrebe oare cum a fost posibil să se rupă acel cablu? Că doar se lucrează cu el din '83 şi până acum nu s-a rupt. Au trecut doar 24 de ani. Şi acum vin eu şi mă întreb. De ce să fie muncitorul de vină? De ce nu a fost de vină cablul? Trebuia să mai ţină încă un sfert de secol probabil.
Şi uite aşa, familia are un necaz şi firma altul. Familia trebuie să îngroape un om, singurul vinovat de accident. Iar firma, este nevoită să cumpere o macara nouă. Sau doar va schimba cablul de tractare? E prea scump? De ce să nu plătească familia decedatului pagubele? E Târnăveni, România. Totul e posibil.
Sorina SZAKACS
Ministerul Apărării de la